Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) heinäkuun työllisyyskatsaus kertoo nopeasta työttömyyden kasvusta. Kasvua on ollut jo keväästä lähtien. Samaan aikaan myös uusien työpaikkojen syntyminen on romahtanut.
TEMin työllisyyskatsauksen mukaan laaja työttömyys oli heinäkuun lopussa lähes 400 000 työtöntä. Heistä työttömyysturvan piirissä (työttömyyskassojen ja Kelan päivärahojen saajat) oli 284 000 työtöntä.
Heinäkuussa työvoimatoimistoihin ja kuntakokeiluun ilmoitettiin 50 000 uutta työpaikkaa. Siinä on 25 000 työpaikkaa vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Tilastokeskus kertoo viralliseksi heinäkuun työllisyysasteeksi 77 %. Tähän lukuun on päästy tilastoimalla työllisiksi 20–64-vuotiaat, kun vielä viime vuonna tilastoinnin perustana käytettiin 15–64-vuotiaita. Jos tuota viimevuotista käytettäisiin, olisi heinäkuun työllisyysaste 73 %.
Näin tilastotempulla on saatu viralliseen työllisyysasteeseen neljän prosenttiyksikön kasvu.
Työttömyyden kasvun ohella myös asumismenot ovat kasvaneet nopeasti. Vuosina 2021–2022 asumismenot kasvoivat 16,1 %. Vuodelle 2023 asumismenojen kasvuksi on varovasti arvioitu 6,5 %.
Asumisen kallistuminen saa lisävauhtia, kun kokoomusjohtoinen Orpon hallitus esittää asumistuen leikkaamista. Valmistelut ovat jo käynnissä asumistuen ansiotulovähennyksen ja omistusasunnossa asuvan asumistuen poistamiseksi sekä indeksikorotusten leikkaamiseksi.
Heinäkuun lopussa asumistuen saajia oli lähes 580 000.
Asumistuki on vain yksi osa sosiaaliturvaa. Sen viimesijaisin osa, niin sanottu perälauta, on perustoimeentuloturva. Sitä sai heinäkuun lopussa 133 000 ihmistä.
Nyt kaikkein heikoimmiltakin ollaan leikkaamassa.
Rauno Lintunen