Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tuorein työllisyyskatsaus tammikuulta kertoo työttömyyden ja lomautusten lisääntyvän vauhdilla. Työttömien ja kokoaikaisesti lomautettujen määrä oli tammikuun lopussa noin 410 000.

Työttömyyden lisääntymisen seurauksena myös pitkäaikaistyöttömien määrä on noussut 92 000:een.

Työttömyyden kasvu on ollut rajuinta alle 25-vuotiaissa ja yli 64-vuotiaissa työntekijöissä.

Työttömistä noin 312 000 oli työttömyysturvan piirissä. Työttömyyskassojen ansiosidonnaista päivärahaa sai tammikuun lopussa 116 427 työtöntä. Kelan päivärahoista ”nautti” 195 303 työtä vailla olevaa.

Avoimien työpaikkojen määrä on suorastaan romahtanut, ja on tammikuun lopussa 22 400 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömyyden nopea kasvu kertoo taantumasta, mihin Suomi joutui viime vuonna. Talouden taantuma on jatkunut myös tämän vuoden alussa. Siitä kertoo karulla tavalla myös se, että tammikuun lopussa asumistuen saajia oli 606 206 .

Kokoomus- perussuomalaisjohtoinen Orpon porvarihallitus on ennakoinut sosiaaliturvan kasvavia menoja leikkaamalla eduskuntaenemmistönsä turvin työttömyysturvaa ja asumistukea.

Muutamat taloustieteilijät ovat jo tunnustaneet taantuman ja sen jatkumisen todelliset aiheuttajat. Niitä ovat EU:n Venäjän vastainen pakotepolitiikka, Suomen militarisointi ja Ukrainalle lahjoitetut tukimiljardit.

Rauno Lintunen

Työttömyys ja lomautukset lisääntyvät vauhdilla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.