On olemassa sellainen latinalainen sanonta kuin ”cui prodest” – ”kenelle edullista?”. Silloin kun ei heti näy, mitkä poliittiset tai yhteiskunnalliset ryhmät, voimat ja suurmiehet ajavat takaa tiettyjä ehdotuksia, toimenpiteitä yms. silloin on aina asetettava kysymys: ”Kenelle edullista?”.

Ei ole tärkeää se, kuka välittömästi ajaa tiettyä politiikkaa, sillä nykyinen ylevä kapitalistinen järjestelmä suo porholle kuin porholle aina mahdollisuuden ”palkata” tai ostaa tai värvätä vaikka kuinka paljon asianajajia, kirjailijoita, jopa parlamentin edustajiakin, professoreja, pappeja ynnä muita puolustamaan mitä katsomuksia tahansa.

Me elämme kaupallista aikakautta, jolloin porvaristo käy kainostelematta kauppaa jopa kunnialla ja omallatunnolla. Tapaa myös tomppeleita, jotka ajattelemattomuudessaan tai sokeasta tottumuksesta puolustavat tietyissä porvarillisissa piireissä vallitsevia katsomuksia.

Ei, politiikassa ei ole niinkään tärkeää, kuka välittömästi ajaa joitain tiettyjä katsomuksia. Tärkeää on se, kenelle nämä katsomukset, nämä ehdotukset ja nämä toimenpiteet ovat edullisia.

Esimerkiksi ”Eurooppa”, itseään ”sivistysvaltioiksi” nimittävät maat, harjoittavat nyt hurjaa estejuoksua asevarustelujen vuoksi.

Tuhansin tavoin, tuhansissa lehdissä ja tuhansilta puhujankorokkeilta huudetaan ja lyödään rumpua isänmaallisuudesta, kulttuurista, synnyinmaasta, rauhasta ja edistyksestä – ja kaikki tämä tehdään tarkoituksella puolustaa uusia kymmenien ja satojen miljoonien menoeriä kaikenlaisiin hävitysaseisiin, tykkeihin, panssarilaivoihin yms.

Herra yleisö! – tekee mieli sanoa kaikkien noiden ”patrioottien” korulauseiden johdosta, älkää uskoko korulauseisiin, katsokaa mieluummin, kenelle on edullista!

Hiljattain kuuluisa englantilainen toiminimi Armstrong, Whitworth ja Kumpp. julkaisi vuositilityksensä. Yhtiö tuottaa pääasiallisesti kaikenlaista aseistusta. Tilitaseen yleissummaksi on saatu 877 tuhatta puntaa, voitto-osinkojen ollessa 12½ prosenttia.

Sinne menevät ne kaikki miljoonat ja miljardit, joita työläisiltä ja talonpojilta kiskotaan asevarustuksiin. 12½ prosentin voitto-osingot – se merkitsee pääoman kaksinkertaistumista 8 vuodessa.

Laskusta on lisäksi jätetty pois kaikenlaiset liikkeenjohtajille myönnettävät palkkiot yms. Armstrong Englannissa, Krupp Saksassa, Creusot Ranskassa, Cockerill Belgiassa, ja kuinka paljon heitä onkaan kaikissa ”sivistysmaissa”? Ja miten paljon näillä onkaan hankkijoita?

Juuri heille on edullista sovinismin lietsominen, lörpöttely ”patriotismista” (kanuunapatriotismista), kulttuurin suojelemisesta (kulttuuria tuhoavien aseiden avulla) ja niin edelleen!

11. 4. 1913 ’Pravda´

Työkansan Sanomat 1/2024

V.I. Lenin: Kenelle edullista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.