Lokakuun 25. päivänä (7.11) tulee kuluneeksi 106 vuotta Venäjän Lokakuun vallankumouksesta. Se antoi vallan Venäjällä työväen ja talonpoikien käsiin. Tätä ennen valta oli ollut työtätekevällä luokalla vain Pariisissa vuonna 1871.

Pariisin kommuuni kesti 72 päivää. Yksi syy sen tappioon oli, että ei ollut tieteelliseen sosialismiin perustuvaa puoluetta, joka olisi kyennyt johtamaan työväenliikettä oikealla tavalla.

Pariisin kommuunin aikana Ranska ja Saksa olivat sodassa keskenään. Tästä huolimatta nämä valtiot saattoivat yhdistää voimansa kommuunia vastaan.

Venäjällä tilanne oli toinen. Historian kokemuksesta viisastuneena bolshevikit organisoivat työväenluokan puolueen, jonka toiminta perustui tieteelliseen yhteiskuntateoriaan. Luokkataistelu voimistui ja työväenliikkeen johtava voima kehittyi Venäjällä.

Lenin näki muutoksen aikakauden luonteessa, kun imperialismiin perustuva maailman jako saavutti huippunsa. Hän näki ennusmerkit, miten tässä jaossa tappiolle joutuneet imperialistivaltiot pyrkivät uuteen jakoon. Lenin totesi, että väistämättä seuraavassa imperialistisessa valloitussodassa on mahdollista irrottaa imperialismin ketjusta sen heikoin rengas Venäjä.

Oikeaan hetkeen ajoitettu proletaarinen vallankumous voitti Venäjällä 25.lokakuuta (7.11.), jolloin työläiset, talonpojat ja vallankumoukselliset sotilaat valtasivat tsaarin Talvipalatsin Pietarissa.

Vallankumous organisoitiin bolshevikkien, työväenluokan tieteellisen maailmankatsomukseen nojaavan puolueen johdolla. Se toi historiaan uudentyyppisen valtion, joka porvarillisen diktatuurin asemasta perustui työväenluokan valtaan.

Lokakuun vallankumouksen merkitys ei ole kadonnut. Sosialismi on kapitalismille edelleenkin ainoa todellinen, perusteltu vaihtoehto.

Olli Krannila

Työkansan Sanomat 11/2023

Venäjän 1917 Lokakuun vallankumous

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.