Euroopan kommunistiset ja työväenpuolueet – kaikki voimat kapitalismia vastaan

European Communist Iniative (ECI) järjestöllä oli 13.12.2020 jäsenpuolueidensa tapaaminen. Koronapandemiasta johtuvien matkustusrajoitusten takia tapaaminen järjestettiin poikkeuksellisesti nettikokouksena. Kokoukseen osallistuivat kommunistiset ja työväenpuolueet Bulgariasta, Espanjasta, Georgiasta, Itävallasta, Irlannista, Italiasta, Jugoslaviasta (Serbia), Kroatiasta, Kreikasta, Latviasta, Norjasta, Puolasta, Ranskasta, Ruotsista, Suomesta, Tanskasta, Turkista, Unkarista ja Venäjältä.

Kommunistinen työväenpuolue (Ktp) on ECI:n (suom. ALOITE-järjestö)  jäsenpuolue. Ktp:n kolme edustajaa osallistui tapaamiseen Suomen edustajina. Kokouksen aikana puolueet toivat esille maidensa nykytilanteen, keskustelivat pandemian kehittymisestä, kapitalismin kriisistä, sen seurauksista kansoille ja kommunistien tehtävistä.

Kokouksen alussa ECI:n sihteeristön jäsen Kostas Papadakis Kreikan Kommunistisesta Puolueesta (KKE) esitteli järjestön sihteeristön alustuspuheen avainkohdat.

Kapitalismin vallitessa pandemian kehittymisellä on dramaattisia seurauksia ihmisille.  Julkisissa terveydenhuoltojärjestelmissä on eri maissa suuria puutteita ja terveydenhoitoa hyödynnetään pääoman tarpeisiin kannattavuuden ja voiton kriteerien perusteella. Tapaamisen aikana keskusteltiinkin tarpeesta tehostaa taistelua julkisen ja maksuttoman terveydenhuoltojärjestelmän puolesta.

Erityisen tärkeä aihe oli kapitalistisen kriisin puhkeamisen vakavat  seuraukset työväenluokalle ja muille köyhille kansankerroksille. Kriisi on nimenomaan kapitalismin kriisi, jota pandemia kiihdytti aiheuttaen  miljoonien työttömyyden, lomautuksia, etätyöt, työn tehostamisen ja epävarmuuden.

Maiden porvaristojen ja EU:n kansanvastaisten  ​​suunnitelmien tarkoituksena on hyödyntää uusia työvoimanvastaisia ​​mekanismeja ja toimenpiteitä. Ne rahoitetaan ns. elvytysrahastoilla, joilla tuetaan tuhansilla miljardeilla suuryritysten ja monopolien kilpailukykyä ja kannattavuutta.

Kokouksessa korostettiin kommunististen puolueiden tehtävää johtaa taistelua, että kansalaiset  eivät joudu jälleen maksamaan kapitalistisen kriisin seurauksia. On puolustettava työläisten taistelemia etuja ja oikeuksia, vastustettava hyökkäyksiä työtätekeviä vastaan, reagoitava päättäväisesti sortoon ja väkivaltaisuuksiin sekä vastustettava antikommunismia.

Kansainvälisen tilanteen osalta maiden edustajat arvioivat käynnissä olevaa kovaa kapitalistista kilpailua ja imperialismin vaarallisia suunnitelmia EU:n, USA:n ja Naton aloittaessa kilpailunsa Kiinan ja Venäjän kanssa  markkinoiden ja energiareittien hallinnasta. Seurauksena on tuskallisia kärsimyksiä kansoille.

Tapaamisessa korostettiin myös, että USA:n tulevan presidentin Bidenin hallinnon roolista ei pidä olla harhaluuloja, sillä se puolustaa edelleen maan porvariston etuja kansan kustannuksella.

KKE: n edustaja ja sihteeristön jäsen Giorgos Marinos totesi loppupuheenvuorossaan, että nopean ja kansoille vaarallisen kehityksen edessä ALOITE -puolueiden olisi kussakin maassa tehostettava ponnistelujaan ja osallistuttava työväenluokan taistelun tukemiseen, lujitettava siteitä maidensa työväenluokkaan ja edistettävä uusien militanttien aloitteiden ja toimien toteutumista seuraavalle kaudelle.

Samalla ECI:n täysistunnossa keskusteltiin useista organisaatiokysymyksistä ja hyväksyttiin sihteeristön uusi kokoonpano. Siihen kuuluvat seuraavat puolueet: Itävallan Työväenpuolue, Kreikan Kommunistinen Puolue, Unkarin Työväenpuolue, Italian Kommunistinen Puolue,  Latvian sosialistipuolue, Puolan Kommunistinen Puolue, Espanjan työläisten Kommunistinen Puolue, Ruotsin Kommunistinen Puolue ja Turkin Kommunistinen Puolue.

Kaisa Laine

Työkansan Sanomat 1/2021

Euroopan kommunistiset ja työväenpuolueet – kaikki voimat kapitalismia vastaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.