Neste lakkauttaa 500 pitkäaikaista työpaikkaa

Kansallinen öljy-yhtiö Neste on lopettamassa Naantalin jalostamon toiminnan ja järjestelee Porvoon jalostamon toimintoja. Hankkeet tuhoavat 500 työpaikkaa ja aiheuttavat molemmissa kaupungeissa jo ennestään laajan työttömyyden kasvua ja verotulojen suuria menetyksiä.

Valtaosa työpaikkatuhosta iskee Naantaliin, josta tulee hetkessä kriisikunta. Isku on kova myös öljytyöläisille, joista suuri osa on uhrannut koko työikänsä jalostamon ja sen aputoimintojen pyörittämiselle.

Nesteen ja Naantalin öljynjalostamon historia ulottuu toisen maailmansodan jälkeiseen Suomen ulkopolitiikan täyskäännökseen ja talouden uudelleenarviointiin. Neste Oy perustettiin vuonna 1948 ja sen tarkoituksena oli turvata Suomen öljynhuoltoa. Edullinen raaka-öljy hankittiin myöhemmin perustetuille jalostamoille Neuvostoliitosta.

Ensimmäisenä öljynjalostuksen aloittanut Naantalin jalostamo vihittiin käyttöön vuonna 1957. Näin se ehtii ennen lakkautustaan toimia 64 vuotta. Porvoon jalostamo perustettiin 1966. Nähtäväksi jää, kuinka kauan se saa jatkaa, sillä nykyisellä Neste-konsernilla on toimintaa 14 eri maassa.

Neste omistaa öljynjalostamoja Suomen lisäksi Hollannissa Rodderdamissa  ja Singaporessa. Puoliomistusta on Ruotsissa Nynäsissä  ja Bahrainissa.

Nesteen ulkomaille laajentuminen ja nyt Naantalin jalostamon lakkautus johtuu aikaisemmin valtion kokonaan omistaman yhtiön yksityistämisestä. Valtiolla on enää kolmanneksen omistus Nesteestä.

Työkansan Sanomat 11/2020

Neste lakkauttaa 500 pitkäaikaista työpaikkaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.