Ensinnäkin pitää todeta, että tulevaisuuden yhteiskunta näyttää mielestäni sellaiselta, missä hoiva-alalla ja terveyspalveluissa työpaikat ja hoidettavien määrät tulevat kasvamaan. Paikkoja ja uusia hoivakoteja tarvitaan siis lisää. Ikääntyneille, jotka eivät näitä palveluita käytä, tulisi taata lähipalveluita ja esimerkiksi lyhyet matkat lääkäriin, kauppaan, kirjastoihin ja vastaaviin kunnallisiin julkisiin palveluihin tai järjestää kyyti näihin maksuttomana.

Myös pienempien kuntien palvelujen siirtämisestä isompiin kuntiin tulisi mielestäni luopua, koska ikääntyneillä pitäisi olla oikeudet näihin palveluihin omalla paikkakunnallaan. Tämä parantaisi kunnan työllisyystilannetta hoivakotien muodossa sekä myös sitä, että turhasta liikenteestä aiheutuvia ekologisia ja rahallisia kustannuksia ei syntyisi nykyistä enemmän.

Kapitalismi on myös aiheuttanut sen, että muutto syrjäseuduilta kaupunkeihin lisääntyy työpaikkojen ja parempien palvelujen toivossa. Mielestäni em. väärää kehitystä vastaan tulisi taistella lisäämällä syrjäseuduilla palveluita ja  työpaikkoja. Näin koko Suomi pystyttäisiin pitämään asuttuna.

Kauempana maaseudulla asuvilla voisi olla käytössä kauppa-autojärjestelmä, joka vähentäisi saasteiden määrää kimppakyytiä enemmän ja olisi hyödyllinen myös muille paikkakuntalaisille. Myös kyläkauppajärjestelmä olisi hyvä ratkaisu myymäläauton sijasta.  Kyläkauppaan tulisi olla maksuton kyytipalvelu.

Pidemmät välimatkat luovat uusia työpaikkoja kyytien ja myymäläautojen muodossa näille seuduille ja myöskin kyläkaupoille. Tämä vaurastuttaisi myös enemmän paikallista kyläyhteisöä. Sen vuoksi koska kapitalismi luo kuihtumista maaseudulle ja keskittää kaiken kaupunkeihin ja yhteisöihin joissa asutaan tiiviimmin, olisi keksittävä jokin keino estää tämä. Eli koska työpaikkoja on pääasiassa kaupungistuneilla alueilla niin tämä on se syy tuolle kapitalismin luomalle syrjäseutujen köyhtymiselle.

Ikääntyneet tarvitsisivat myös näille kotipaikoilleen enemmän yhteisiä vapaa-ajan viettomahdollisuuksia ja aktiviteettejä jotta he pysyisivät virkeinä ja jaksaisivat paremmin. Tällaisia voisi olla erilaiset iltamat ja vaikkapa uimahallit, saunat sekä muut vastaavat paikat.

Tähän loppuun voisin todeta, että kaikilla tulisi olla nämä edellä mainitut palvelut saatavilla, mutta haluan korostaa ensisijassa ikääntyneitä henkilöitä, koska he ovat heikommassa asemassa olevia ihmisiä. Tämän lisäksi on myös hyvä muistaa, että jokaisesta ihmisestä tulee jossain vaiheessa eläkeläinen ja ikääntynyt.

Vain omalla aktiivisella toiminnalla voidaan todellisesti vaikuttaa ja parantaa meidän isoisien, isoäitien, isien ja äitien elämää.

KN-KTP (Kommunistiset Nuoret)

Jarkko Sartolahti

Vanhusten elämä ja hoivakodit suomalaisessa porvarillisessa yhteiskunnassa
Merkitty:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.