EU:n parlamentissa paljastunut korruptio kertoo laajemminkin unionissa ilmenneistä väärinkäytöksistä. Niitä ovat budjettivarojen ja tukien varastaminen, päättäjien ja virkamiesten sukulaisten suosiminen ja perusteeton pankkien sekä suuryritysten rahoittaminen.

EU:n on ollut alusta alkaen pääomien unioni. Ja siellä missä suuri raha liikkuu, sillä on myös korruptiota ja muuta laittomuutta.

EU parlamentteineen joutui joulukuussa lähihistoriansa pahimpaan kriisiin, kun laaja korruptio tuli ilmi viikkojen peittelyn jälkeen. Korruptio ulottuu parlamentin puhemiehistöstä entisiin ja nykyisiin riviedustajiin, heidän avustajiinsa ja joukkoon EU-lobbareita.

Euroopan syyttäjänvirasto kertoi joulukuun puolivälissä vaativansa syytesuojan poistamista korruptiosta pidätetyltä parlamentin varapuhemies Eva Kaililta ja parlamentaarikko Maria Spyrakilta. Pidätettyinä on kaikkiaan ainakin viisi rikolliseen organisaatioon osallistunutta.

EU:n tuoreimman skandaalin juuret johtavat Qatariin, rakentamiseen ja joulukuussa pelattuihin jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin. Kyse on kisojen rakennustyöhön osallistuneiden siirtotyöläisten huonon tilanteen peittelystä, tuhansista työtapaturmista ja kuolemista. Ja samalla myös yrityksestä vaientaa Qatarin huono ihmisoikeustilanne.

Qatarin rakennusbuumista ovat hyötyneet kansainväliset suuryritykset ja suuri raha. Niitä ei kuitenkaan länsimediassa arvostella.

EU:n uusin korruptioskandaali on vain jäävuoren huippu. Brysselin palatsissa muhii väärinkäytösten ja peittelyn pommi. Suomen on erottava unionista ennen kuin pommi räjähtää kansan silmille.

Työkansan Sanomat 14/2022

EU:n korruptio on jäävuoren huippu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.