Koko syksyn jatkunut ay-liikkeen hiljaiselo päättyi, kun työntekijöiden keskusjärjestö SAK kertoi 12.12 ajavansa jäsenliittojensa puolesta keskitettyä palkkaratkaisua.

Tilanne on erikoinen, sillä juuri SAK on hyväksynyt nykyisen käytännön ammattiliittojen hajautetusta ja paikallisista sopimisesta.

SAK:n mukaan jäsenliitot tavoittelevat yhdessä palkankorotuksia, jotka nostaisivat vuonna 2023 teollisuuden palkkoja 5,2 prosenttia ja vuonna 2024 noin 3,3 prosenttia. Näin työehtosopimuksesta tulisi vähintään kaksivuotinen.

SAK:n esitys johtaisi vääjäämättä työntekijöiden reaalipalkkojen roimaan laskuun ja samalla ostovoiman ennätykselliseen alenemiseen, sillä inflaatio lähentelee jo nyt 10 prosenttia. Kahdelle tulevalle vuodelle on myös tulossa veronkiristyksiä, jotka syövät entisestään alenevaa elintasoa.

Vuodenvaihteessa ja tammikuussa yhä useammat alat ovat sopimuksettomassa tilassa, sillä uusia työehtosopimuksia ei synny pelkillä puheilla ja toiveilla.

Ammattiliittojen ja työpaikkojen onkin nyt  vaadittava inflaation korvaavia palkankorotuksia, työolojen parantamista ja tiukkoja ehtoja irtisanomisille.

Jos kapitalistit ja suuryritykset eivät tähän suostu, on valmistauduttava työtaisteluihin. Se edellyttää ammattiliittojen yhteistyötä ja eri työntekijäryhmien välistä solidaarisuutta.

Joukkovoima on edelleenkin ase, joka pysäyttää työtätekevien reaalipalkkojen ja elinolojen heikentäjät.

Työkansan Sanomat 14/2022

SAK esittää reaalipalkkojen alentamista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.