Neuvosto-Venäjän Kansankomissaarien Neuvosto tunnusti 31.12.1917 Pietarissa ensimmäisenä Suomen julistautumisen itsenäiseksi valtioksi. Tunnustus vahvistettiin myöhemmin vielä Toimeenpanevassa keskuskomiteassa.

Suomessa virallisena itsenäisyyspäivänä pidetään joulukuun kuudetta päivää, kun eduskunta 6.12.1917 tiukan äänestyksen jälkeen hyväksyi itsenäisyysjulistuksen. Historiallisten tapahtumien valossa tuo itsenäisyyspäivä olisi voinut olla joku muukin.

Kansankomissaarien Neuvoston laatimassa asiakirjassa ovat allekirjoittajina mm. Lenin ja Stalin. Siinä todetaan tunnustuksen olevan yhdenmukainen kansakuntien itsemääräämisoikeuden periaatteen kanssa. Tämä periaate oli kirjattu myös bolševikkien puolueohjelmassa ja neuvostovallan ensimmäisessä vuonna 1918 hyväksytyssä Perustuslaissa.

Suomen itsenäisyysjulistuksesta tulee kuluneeksi 106 vuotta 6. joulukuuta 2023. Tuohon itsenäisyyden aikaan mahtuu luokkasota ja kaksi sotaa Neuvostoliittoa vastaan, jotka olivat osa toista maailmansotaa. Kaikissa käymissään sodissa Suomen porvaristolla on ollut liittolaisenaan Saksa.

Vuoden 1944 syksyllä alkanut lähes 80-vuotinen rauhan aika on ollut Suomessa rakentamisen ja kehityksen aikaa. Työ on tehty suomalaisten työläisten työllä. Kehityksen perustana ovat olleet peruskoulut ja terveyskeskukset synnyttänyt Kansanterveyslaki, jonka voimassaolo päättyi 31.12 viime vuoden lopussa.

Nykyisessä Suomessa rauhan aika on korvattu militarismilla ja sotilasliitto Naton jäsenyydellä. Salakavalasti sotilasliittoon ujutettu Suomi on menettämässä loputkin itsenäisyydestään. Nato ja vieraat vallat ovat jo määräämässä Suomen poliitikkoja ja käyttämässä itsenäiseksi julistautuneen valtion maa-, meri- ja ilmatilaa omiin sotaisiin tarkoituksiinsa.

Itsemääräämiselle ja rauhalle on olemassa silti mahdollisuus ja tilaa. Iso osa kansalaisista ei tue nykyistä maamme itsenäisyyttä nakertavaa porvaripolitiikkaa.

Kansa ei tarvitse Naton piikkilankaa eikä vihan lietsomista itsenäistymisensä mahdollistajaa Venäjää vastaan.

Rauno Lintunen

Työkansan Sanomat 13/2023

Suomen itsenäisyys mahdollistui 106 vuotta sitten

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.