Yhdysvaltojen, Britannian ja Euroopan unionin määräämät Venäjän vastaiset talouspakotteet tekevät Suomessa tuhojaan. Koronan jälkeen saapuvaksi ennustettu reipas talouskasvu hiipuu ensi vuonna nollakasvuksi. Inflaation aiheuttamat todelliset tuhot ovat vielä kokematta, mutta palkkojen ostovoiman tuntuva heikkeneminen on jo nyt selviö.

Eurostatin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli kohonnut toukokuussa yli 8 prosenttiin. Suomen osalta se tarkoittaa yleistä hintojen nousua ja yli 7 prosentin inflaatiota. Nopeinta nousua on nähty ruoan ja polttoaineiden hinnoissa.

Inflaatio ja hintojen nousu on ennätyksellistä ja niistä syytetään porvarimediassa lähes poikkeuksetta Venäjää ja Ukrainan sotaa, mutta inflaatiopaineita ja pakotteita oli jo vuosia ennen Ukrainan sotaa.

Lännen Venäjälle määräämät talouspakotteet ja Venäjän vastapakotteet ovat myrkkyä erityisesti pienyrityksille ja kuluttajille. Talouden nollakasvun ohella palkkojen ostovoima heikkenee, kun tänä vuonna vain noin 2 prosentin ”yleinen linja” alentaa reaaliansioita. Kun uudet työehtosopimukset on solmittu jopa neljäksi vuodeksi, eivät tulevat vuoden näytä työläisten kannalta yhtään paremmilta.

Ay-liikkeen huippujohdossa ollaan hiljaa syntyneessä tilanteessa. Kannatetaan lännen laatimia pakotteita, syytetään joitakin ammattiliittoja ahneudesta, hoetaan kilpailukykymantraa. Työläisten silmissä herrojen ”pakka” on pahasti sekaisin.

Työkansan Sanomat 10.6.2022

Talous taantuu – palkkojen ostovoima heikkenee

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.