Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) 22.2.2022 julkistamat tammikuun työttömyysluvut ovat karua luettavaa. Ne kertovat työttömyyden kasvaneen vuoden 2021 alusta. Suurpääomalle ja yhtiöille jaettu ilmainen miljardituki ei ole tuonut työttömille paljon mainostettuja uusia työpaikkoja.

TEMin tilastojen mukaan tammikuun lopussa oli laajan työttömyyden piirissä yli 400 000 työtöntä. Heistä 328 000 joutui sinnittelemään Kelan ja työttömyyskassojen pienillä päivärahoilla.

Pitkäaikaistyöttömyys on vuodessa lisääntynyt rajusti ja siitä kärsivien määrä oli tammikuun viimeisenä päivänä 106 000. Kokoaikaisesti lomautettuja oli vielä lähes 30 000.

Yleisen työttömyyskassan eli ns. Loimaan kassan tammikuussa saamien työttömyydestä johtuvien päivärahahakemusten määrä nousi paljon. Se ennakoi jo tämän talven aikana työttömyyden selvää nousua. Loimaan kassa on Suomen suurin työttömyyskassa ja siihen kuuluu yli puoli miljoonaa työntekijää.

Yhdysvaltojen ja EU:n Venäjän vastaiset talouspakotteet ja niiden vastapakotteet merkitsevät lisäiskua Suomen taloudelle. Seurauksena nähdään lisää työttömyyttä, lomautuksia ja pätkätöitä.

Vielä työssä olevien ja työttömien ahdinko ei kapitalisteja ja porvaripolitiikkaa toteuttavan Marinin viiden puolueen hallitusta huoleta. Päinvastoin. Kymmenen miljardin hävittäjäkaupan lisäksi hallitus valmistelee jo lisäbudjetteja armeijan määrärahojen korottamiseksi.

Määrärahat ovat tälle vuodelle jo ennätykselliset yli 5 miljardia euroa. Noista miljardeista maksetaan hävittäjälaskua 1,5 miljardilla.

Lomautuksista ja irtisanomisista lisätietoa sivulla 5.

Vuosi 2022 alkoi pahoilla työttömyysluvuilla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.