Metsäyhtiöille miljardivoittoja – työläisille lopputilejä

Suomen kolme suurinta metsäyhtiötä Stora-Enso, UPM-Kymmene ja Metsä Group ovat viime vuosina kasvaneet entisestään ja lisänneet voittojaan. Ne ovat maailmanlaajuisia pörssiyhtiöitä ja laajenevat parhaillaankin Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa.

Kolmen suurimman metsäyhtiön liikevaihto oli viime vuonna yhteensä  26 miljardia euroa. Liikevoittoa niille kertyi ennen veroja ja muita järjestelyjä 4,5 miljardia, mistä ne maksoivat Suomessa yhteisöveroa vain 307 miljoonaa.

Stora Ensolla on kymmeniä paperi- ja sellutehtaita ja tuotantoa yli 30 maassa. Yhtiön kaksi suurinta omistajaa ovat Suomen valtion sijoitusyhtiö Solidium ja ruotsalainen Wallenbergien suku.

UPM-Kymmenellä on myös ympäri maailmaa kymmeniä paperi- ja sellutehtaita. Yhtiön kaksi suurinta, ehdotonta päätösvaltaa käyttävää omistajaa ovat Skandinaviska Enskilda Banken Ab (publ) Helsingin Sivukonttori ja Nordea Bank Abp.

Metsä Groupilla on tuotantoa pääasiassa Suomessa, mutta myös muualla Euroopassa. Yhtiön kaksi suurinta omistajaa ovat Metsäliitto Osuuskunta ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma.

Mahtavista voitoista huolimatta metsäyhtiöt ovat irtisanoneet työläisiä ja siirtäneet tuotantoaan kiihtyvällä vauhdilla ulkomaille. Tästä röyhkeimpänä esimerkkinä on UPM:n toiminta, kun se joulukuun puolivälissä lakkauttaa Jämsän Kaipolan paperitehtaan toiminnan.

Kaipolan lakkautus ja muut UPM:n irtisanomiset merkitsevät lopputilejä ainakin 600 työläiselle. Kilometritehdas odottaa muidenkin metsäyhtiöiden työläisiä. Kapitalismi on armoton, vain voitolla on merkitystä.

Työkansan Sanomat 13/2020

Metsäyhtiöille miljardivoittoja – työläisille lopputilejä
Merkitty:                

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.