Tammikuun 27. päivä on Auschwitzin vapautuksen muistopäivä. Tuona päivänä Neuvostoliiton puna- armeijan joukot avasivat natsi-Saksan suurimman keskitysleirin portit ja vapauttivat siellä kuoleman kielissä viruneet vangit.

Yksin Auschwitz-Birkenaun leireillä tapettiin 1,5 miljoona ihmistä. Kaikkiaan fasistien leireissä menetti henkensä yli 6 miljoonaa miestä, naista ja lasta.

”Arbeit macht frei” (Työ vapauttaa). Nuo sanat löytyvät kauniisti kirjailtuna Auschwitzin keskitysleirin portin yläpuolelta. Natsi-Saksassa ja sen liittolaismaissa uskoteltiin, että keskitysleirit ovat armeliaita työleirejä.

Toukokuun 9. päivänä 1945 Neuvostojoukot olivat jo Berliinissä ja Valtiopäivätalon katolla hulmusi punalippu. Tästä päivästä on saanut alkunsa Voiton päivä, jota on aina juhlittu fasismin kaatumisen ja sodan päättymisen päivänä.

Neuvostoliitto, sen kaikki kansat ja puna-armeija maksoivat suurimman inhimillisen ja taloudellisen hinnan Hitlerin Saksan ja fasismin kaatamisesta.

TKS/ Olli Krannila

Auschwitzin vapauttaminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.