Huhtikuun 2. päivän eduskuntavaalit käytiin oikeistovoimien ehdoilla ja vaalien tulos oli ennalta tehtyjen mielipidekyselyjen mukainen. Ei siis mitään yllättävää, mutta paljonkin sellaista uutta, mistä kommunistien on osattava tehdä oikeat johtopäätökset.

Vaalit jakoivat eduskuntapuolueet kahteen ryhmään. Kolme isoa Nato-puoluetta voitti, pienemmät Nato-puolueet hävisivät. Yksikään eduskunnan ulkopuolisesta puolueista ei menestynyt saamalla eduskuntaan kansanedustajia.

Suomessa käytävät vaalit ovat suuren rahan ja julkisuuden vaaleja. Rahavirrasta pitävät huolta kapitalistien etujärjestöt, yhtiöt ja eduskuntapuolueet, jotka päättävät itse kymmenien miljoonien eurojen puoluetuestaan.

Eduskunnan ulkopuolisille puolueille jää pieni raha ja sosiaalisen median käytön mahdollisuus. Julkisuuspelissä, jota hallitsevat valtion Yle ja yksityisomisteinen media, niillä ei ole näkyvää tai kuuluvaa osaa.

Ainut poikkeus on yhdellä Ylen kanavalla neljän vuoden välein toistuva pienpuolueiden vaalitentti. Sekin ”oikeus” on olemassa vain Etyjin vaalitarkkailun painostuksen tuloksena.

Ylen maaliskuun puolivälissä järjestämään pienpuolueiden alle kahden tunnin vaalitenttiin osallistui kolmetoista puoluetta. Jokainen ymmärtää, että neljän vuoden vaalikaudella muutaman minuutin esiintymisaika puoluetta kohti on pelkkää kosmetiikkaa.

Kommunistinen työväenpuolue (Ktp) ei osallistunut eduskuntavaaleihin puolueena. Syy siihen oli Ktp:n poistaminen oikeusministeriön ylläpitämästä puoluerekisteristä. Puolueen jäseniä oli kuitenkin valitsijayhdistysten ehdokkaina kolmessa vaalipiirissä.

Ktp:n virallinen vaaliarvio tehdään toukokuun alussa puolueen keskusneuvoston kevätkokouksessa ja kuun lopulla Ktp:n 25. edustajakokouksessa. Silloin on mahdollista myös tehdä johtopäätökset uuden hallituksen politiikasta ja julkisen talouden leikkauslistasta.

Se kuitenkin jo tiedetään, että leikkausten kohteet ovat sosiaali- ja terveydenhuollossa, työttömyysturvassa ja koulutuksessa. Työtätekevät ovat jatkossakin oikeistopolitiikan jyrän alla.

Pääkirjoitus

Työkansan Sanomat 5/2023

Eduskuntavaalien tulos kertoo oikeiston etenemisestä

Hakutulokset “Eduskuntavaalien tulos kertoo oikeiston etenemisestä

 • 28.4.2023 23:45:sta
  Permalink

  Vieläkö KTP kerää nimet päästäkseen takaisin puoluerekisteriin?

  Vastaa
  • 28.4.2023 23:52:sta
   Permalink

   Ktp on tehnyt päätöksen puolueen palauttamisesta oikeusministeriön ylläpitämään puoluerekisteriin. Sopiva ajankohta päätetään tulevan kesän aikana.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.