Euroalueen, johon Suomikin kuuluu, inflaatio nousi heinäkuussa uuteen historialliseen ennätykseen. Vastaavaa ei ole koettu sitten euroalueen perustamisen ja inflaation mittausten aloittamisen.

EU:n tilastokeskuksen Eurostatin julkaisemien tuoreiden tietojen mukaan kuluttajahinnat nousivat vuoden takaisista 9 prosenttia. Suomessa inflaation kiihtyminen seuraa euroalueella tapahtunutta kehitystä. Suomen kuluttajahintojen ja inflaation nousu on heinäkuun lopussa yli 8 prosenttia.

Inflaatio johtuu suurelta osin energian ja ruoan hintojen voimakkaasta noususta. Tähän on syynä Yhdysvaltojen, Britannian ja Euroopan unionin Venäjälle asettamat pakotteet ja niille Venäjän määräämät vastapakotteet.

Euroalueeseen kuuluvien maiden kansalaiset joutuvat nyt maksamaan lännen pakotteista. Suurin kärsijä on työväenluokka, joka ajetaan työttömyyden ja kiristyneen yhteiskunnallisen ilmapiirin oloissa vähävaraisuuden ja köyhtymisen armoille.

Muutos nykytilanteen on mahdollinen inflaation kompensoivilla palkankorotuksilla, eläkkeiden ja sosiaalisten apujen korotuksella ja vaatimuksilla rauhan palauttamisesta. Molempiin tarvitaan työväenluokan taisteluvoimaa.

Työkansan Sanomat 8/2022 (Päivitetty 31.7.2022)

Euroalueen inflaatio historiallisessa nousussa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.