Kommunistinen Työväenpuolue osallistui 18.11. Ateenassa pidettyyn Euroopan Kommunistisen Toiminnan perustavaan kokoukseen. Ktp:n delegaationa oli puheenjohtaja Sanni Riihiaho ja pääsihteeri Tomi Mäkinen.

Kokousta edeltävänä päivänä 17.11. delegaatiot osallistuivat Kreikan Kommunistisen Puolueen kanssa Polyteknisen kansannousun vuosipäivän marssiin. Tänä vuonna siitä oli kulunut 50 vuotta. Kansannousu oli vuonna 1973 tapahtunut opiskelijajohtoinen liike sotilasjunttaa vastaan Kreikassa. Marssiin osallistui yhteensä noin 25 000 ihmistä ja tuhansia kommunisteja.

Kokous pidettiin 18.11. KKE:n pääkonttorissa. Kokoukseen osallistui 11 eri puoluetta: Itävallan Työväenpuolue, Ranskan Vallankumouksellinen Kommunistinen Puolue, Kreikan Kommunistinen Puolue, Sveitsin Kommunistinen Puolue, Irlannin Työväenpuolue, Espanjan Työläisten Kommunistinen Puolue, Italian Kommunistinen Puolue, Alankomaiden Uusi Kommunistinen Puolue, Ruotsin Kommunistinen Puolue, Turkin Kommunistinen Puolue sekä Kommunistinen Työväenpuolue. Ukrainan Kommunistien Liitto oli myös kutsuttu ja liittyi järjestöön, mutta ei ollut kokouksessa osallisena.

Kokouksessa käsiteltiin tulevan järjestön poliittista ja ideologista linjaa, sekä sen organisaation rakennetta. Kokous hyväksyi yhteiset kannat ja säännöt, sekä kannanoton liittyen Palestiinan kansanmurhaan. Euroopan Kommunistisen Toiminnan sihteeristöön valittiin Espanjan Työläisten Kommunistinen Puolue, Turkin Kommunistinen Puolue ja Kreikan Kommunistinen Puolue.

Euroopan Kommunistinen Toiminta toimii jatkona Euroopan Kommunistiselle Aloitteelle, joka lakkautti itsensä 9.9. järjestössä syntyneiden erimielisyyksien takia. Euroopan Kommunistinen Toiminta jatkaa Aloitteessa tehtyä tärkeää ja hedelmällistä yhteistyötä, samalla analysoiden niitä Aloitteen ideologisia ja järjestöllisiä virheitä, jotka lopulta johtivat sen toiminnan loppumiseen.

Kapitalismin kriisi, imperialistinen sota ja pitkään jatkunut revisionistinen vaikutus ovat riepotelleet kommunistista liikettä, ja tämä oli johdattanut osan Aloite-järjestön jäsenpuolueista opportunismin tielle. Nämä puolueet haittasivat järjestön yhtenäisyyttä ja toimintaa, eivätkä nyt osallistu Euroopan Kommunistiseen Toimintaan.

Aloitteen linja ja työskentely eivät olleet riittävän yhtenäisiä, eivätkä vaatineet puolueilta tarvittavaa oikeaoppisuutta. Tämä pyritään Euroopan Kommunistisessa Toiminnassa korjaamaan tiukemman ja yhtenäisemmän linjan avulla. Lisäksi puolueet pyrkivät tekemään tiiviimpää yhteistyötä, vaihtamaan ajatuksia ja kokemuksia ja tapaamaan toisiaan useammin.

Nykyisessä maailmantilassa on selkeä tarve kommunistien yhteistyöjärjestölle. Kansainvälisten konfliktien ja kapitalismin kriisin syventyessä sekä yleisesti oikeistolaistuvassa yhteiskunnallisessa ilmapiirissä on tärkeää, että kommunistit pystyvät koordinoimaan toimintaansa yhdessä, tukemaan toisiaan ja pitämään toisiaan oikealla linjalla.

Toivomme puolueidemme välisen yhteistyön syventyvän uudessa järjestössä, sekä puolueiden kahdenvälisissä suhteissa.

Sanni Riihiaho

Työkansan Sanomat 13/2023

Euroopan Kommunistisen Toiminnan perustaminen

Hakutulokset “Euroopan Kommunistisen Toiminnan perustaminen

 • 10.12.2023 23:34:sta
  Permalink

  Tämä on parasta mitä KTP voi kertoa itsestään!

  Vastaa
 • 12.12.2023 23:35:sta
  Permalink

  Hyvä Sanni ,Tomi ja KTP.>Miltä nettisivuilta uuden yhteistyöjärjestön uutisia voi seurata?

  Vastaa
  • 12.12.2023 23:42:sta
   Permalink

   Yhteystiedot tulevat todennäköisesti nähtäville joulukuussa, Seurataan tilannetta.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.