Kapitalismi näytti elokuussa rujot kasvonsa kun joukko suuria yhtiöitä ilmoitti tehtaiden sulkemisesta ja massairtisanomisista. Eduskunnan ja hallituksen rahallinen sekä muu annettu tuki on siirretty voittoihin ja yhtiöiden osingonjakoon, ei tehtaiden toimintaan ja työtätekevien palkkoihin.

Marinin viiden puolueen hallituksen ja ay-liikkeen huippujohdon vetoomukset jostakin kapitalistien ja suurpääoman yhteiskuntavastuusta sekä ”ketään ei jätetä yksin” puheet ovat työtätekevien harhautusta. Tehtaiden alasajo, irtisanomiset ja lomautukset on hyväksytty kerta toisensa jälkeen.

Elokuun aikana tehtaiden alasajosta ovat kertoneet UPM, Metso, Fazer ja Saint-Gobain Class Finland. Lisäksi tuhansia työntekijöitä koskevista irtisanomisista ovat ilmoittaneet mm. Finnair, Swissport Finland, Meyer Turku, Viking Line, SSAB ja Posti.

Työ- ja elinkeinoministeriön heinäkuun työllisyyskatsauksen mukaan kuun lopussa oli 519 000 työtöntä. Heistä 280 000 sai Kelan työttömyyspäivärahaa ja 165 000 työttömyyskassojen ansiosidonnaista päivärahaa. Näin työttömyysturvan varassa eläjiä oli yhteensä 445 000.

Elokuussa tapahtuneet lomautukset ja irtisanomiset tulevat vain lisäämään työttömyyttä. Eikä loppuvuosi näytä yhtään paremmalta.

Työkansan Sanomissa otsikoitiin jo 19. kesäkuuta: ”Lomautukset ovat muuttumassa lopputileiksi”. Ktp:n kannanotossa 15.elokuuta todetaan: ”Kapitalisinen järjestelmä on kykenemätön turvaamaan työtätekevien oikeudet ja elämän”.

Elämme parhaillaan aikaa, missä työtätekevien on itse puolustettava itseään. On järjestäydyttävä ja toimittava, pelkkä kritiikki ei johda mihinkään.

Työkansan Sanomat 9-10/2020

Tehtaita suljetaan – lomautukset ja massairtisanomiset historiallisen suuria

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.