Työntekijät nousevat kaikkialla maailmassa kamppailuun ja järjestäytyvät porvarillisen valtion ja suuryritysten voimistuvaa hyökkäystä vastaan. Niin myös Yhdysvalloissa. Vuosikymmenten jälkeen ja kielteisistä voimasuhteista huolimatta yhä useammat työntekijät ovat valinneet yhteisen taistelun, järjestäytymisen, mobilisaatiot ja lakot kamppaillakseen parempien palkkojen, työolojen ja oikeuksiensa puolesta.

Pääomaa edustavat republikaanien ja demokraattien vuorottelevat hallitukset viljelevät iskulauseita, kuten ”Make America Great Again”(Tee Amerikasta Taas Suuri), yrittäen saada työntekijöitä amerikkalaisen liike-elämän tavoitteiden taakse. Kyse on kilpailusta Kiinan ja imperialististen keskusten kanssa.

Kuitenkin yhä useammat työntekijät ymmärtävät, että monopolien valtavat voitot rakentuvat kasvavalle työläisten hyväksikäytölle, palkkojen jäädyttämiselle ja työntekijöiden ja heidän perheidensä suojan puuttumiselle. Tämä todistettiin viimeksi traagisella tavalla pandemian aikana, jolloin amerikkalaiset olivat niitä, jotka kärsivät maailmanlaajuisasti suurimmat ihmistappiot.

Viime vuosina on alkanut esiintyä työläisjärjestöjen uutta aktiivisuutta heidän kamppaillessaan voimakasta työnantajaterrorismia ja ammattiyhdistysliikettä vuosikymmeniä hallinnutta rappeutumista vastaan.

Ammattiliittoja ja paikallisosastoja on perustettu työpaikoille, mitä vielä muutama vuosi sitten olisi pidetty mahdottomana. Esimerkkiä ovat näyttäneet ”Amazonin orjatyövarastot” ja ”Starbucks-riistoketjun kahvilat”. Eli erityisesti kaikki ne alat, jotka palkkaavat ​suuren joukon matalapalkkaisia ​​työntekijöitä työskentelemään huonoissa ja tehostuvissa työolosuhteissa.

Työväenliike elpyy – työtaistelut kasvussa

Yhdysvalloissa viime vuosien myönteiset prosessit ovat moninkertaistumassa. Jopa maan tilastokeskuksen Bureau of Labor Statisticsin (BLS) viralliset luvut osoittavat, että suurten ulosmarssien määrä on kasvanut 50 prosenttia vuodesta 2021 vuoteen 2022.

US Economic Policy Institute (EPI) huomauttaa, että vuonna 2022 Yhdysvalloissa työväenliike oli vuosien jälkeen elpymässä mobilisaatioiden, lakkojen ja kamppailujen järjestämisen myötä. Näin tapahtui erityisesti suurissa monopoliketjuissa catering- ja sähköisen kaupankäynnin aloilla.

Suuria lakkoja ovat järjestäneet ennen muuta useat teollisuudenalat. Myös opettajat Los Angelesissa, Seattlessa ja Ohiossa sekä Minnesotan yliopiston henkilöstö, terveydenhuollon työntekijät Wisconsinissa ja New Yorkissa ovat olleet lakossa. Myös siirtolaistaustaiset elintarviketyöntekijät ovat lakkoilleet.

Yhdysvaltojen työministeriön luvut osoittavat, että vuonna 2022 yli 16 miljoonaa työntekijää liittyi ammattiliittoon, mikä on 200 000 enemmän kuin vuonna 2021.

Kaikki demokraattien ja republikaanien hallinnot ovat koonneet monopolien puolesta laajaa työvoiman vastaista arsenaalia. Mm. presidentti Bidenin hallinto kasvatti omalta osaltaan tätä arsenaalia, mistä syystä hän on myös esittänyt hallituksensa ”kannattavimmaksi” maan historiassa.

Lakko-oikeus on vain paperilla

Kapitalismin metropolissa lakko-oikeutta ei ole koskaan yleisesti tunnustettu kaikille työntekijäluokille. Työnantajalle työvoiman vastainen lainsäädäntö tietysti takaa joukon ”porsaanreikiä”.

Lakkojen mahdollisuus on kirjattu teoriassa kansallisen työsuhdelain 7 §:n säännöksiin, mutta työlainsäädännössä on kuitenkin monia ”poikkeuksia”, jotka rajusti rajoittavat tai kieltävät tiettyjen alojen työntekijöitä lakkoilemasta ”yleisen edun” nimissä.

Sen sijaan työntekijän työpanosta on mahdollista kiristää äärimmilleen. Esimerkiksi vuonna 2018 otettiin monilla työpaikoilla käyttöön ns. elektroninen ranneke, jonka tavoitteena on tallentaa tarkasti ja jatkuvasti jokaisen työntekijän kädenliike, lisänä työntekijöiden tehostamis- ja valvontatekniikoihin.

Kaiken lisäsi pyörii jatkuvana työnantajien tehostettu kampanja työntekijöiden järjestäytymistä vastaan.

Taistelulla on suuri painoarvo

Hallitusten – porvarillisen valtion – ja työnantajien hyökkäyksen olosuhteissa useiden alojen työntekijöiden kehittämät myönteiset prosessit saavat entistä enemmän merkitystä ja painoarvoa.

Hyvin monilla työpaikoilla työntekijät ovat äänestäneet ammattiliiton perustamisen puolesta.

Työntekijät olivat jo 66 kaupassa muodostaneet ammattiliiton, kun taas 250 kaupassa he ovat jättäneet elokuusta 2022 lähtien liiton perustamisprosessin asiakirjat.

Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla yli 20 000 Starbucksin työntekijää liittyi ammattiliittoon.

Amazon Labour Union (ALU)

ALU on ensimmäinen Yhdysvalloissa toimivan monikansallisen jättiyhtiö Amazonin työntekijöiden ammattiliitto. Amazonin johto on pyrkinyt kaikilla tavoilla estämään ammattiliittojen toimintaa ja työtätekevät yhtiössä kokevat ankaraa työnantajaterrorismia.

Amazonin ammattiliiton perustaminen oli rohkaiseva esimerkki työntekijöiden, erityisesti nuorten, järjestäytymisestä Yhdysvalloissa, muutoksen vastustamisen ja pelottelun ilmapiirissä.

Ammattiliiton perustamisisella oli Yhdysvalloissa kuoppainen alkutaival. Huhtikuun 1. päivänä 2022 Staten Islandilla, New Yorkin osavaltiossa sijaitsevan Amazonin varaston työntekijät äänestivät liiton perustamisen puolesta. Liittohanketta johti kaksi työntekijää ja ystävää, Chris Smalls ja Derrick Palmer, jotka olivat tavanneet työskennellessään Staten Islandin varastolla.

Smallsin oli Amazon irtisanonut vuonna 2020, koska hän vaati pandemian aikana työturvallisuuden parantamista. Palmer työskentelee edelleen Amazon JFK8 -varastossa Staten Islandilla.

Amazonin 1,1 miljoonaa työntekijää Yhdysvalloissa tekee siitä maan toiseksi suurimman yksityisen työnantajan.

”Kun aloitimme ammattiliiton perustamisen, toimistona meillä oli varaston ulkopuolella sijaitseva bussipysäkki, siinä kaksi pöytää kaksi tuolia ja teltta. Aamuisin pidimme yllä pientä kokkoa, niin että työtoverit, jotka odottivat ennen aamunkoittoa kotiin pääsyä, voisivat lämmitellä”, kertoo Smalls.

Smalls ja Palmer työskentelivät näin lähes vuoden lähestyäkseen työtovereita ja myös saadakseen tukea ja rahaa ammattiliiton perustamiseksi. Itse Amazon käytti vuonna 2021 Yhdysvalloissa yli 4,3 miljoonaa dollaria pelkästään ammattiliittojen vastaisiin toimiin.

Ammattiyhdistyksien perustaminen Yhdysvalloissa heijastelee nousevan työväenluokan aikakautta.

Kesäkuu 2023

Ammattiliitto ALUn valtuuskunta Yhdysvalloista oli vierailulla Kreikan pääkaupungissa Ateenassa ammattiliitojen taistelevan järjestön PAMEn kutsumana. Valtuuskuntaa johtivat puheenjohtaja Chris Smalls ja varapuheenjohtaja Derrick Palmer, joka totesi: ”olemme täällä ilmaistaksemme solidaarisuuttamme PAMElle ja kaikille maailman ammattiliitoille”.

PAME:n järjestämän tapahtuman, mukana ALUn valtuuskunta, teema oli: ”Me järjestämme työläisten taistelun jokaisessa maassa, jokaisella työpaikalla”. 

Tapahtumassa yhdysvaltalaiset ammattiliittolaiset puhuivat ponnisteluista, jotka johtivat 8 300 työntekijää edustavan ammattiliiton perustamiseen Amazon -jättiläisen tehtaissa ja varastoissa.

”Päätimme nousta” he korostivat, ja puhuivat heidän ja heidän työtovereidensa kohtaamasta työnantajien hyökkäyksestä, jossa yritys käytti toisinaan terrorismin ja irtisanomisten piiskaa ja välillä porkkanaa.

Lisäksi yhtiö järjesti yli 3 000 tuntia kestäviä ”seminaareja” ammattiliittoa vastaan! ”Valheita, joita he kertovat, ei voi kuvailla”, ammattiliiton edustajat sanoivat.

”Voittomme sai vastakaikua maailman työtätekeviltä. Mutta tiedämme, että tämä voitto ei riitä. Emme kohtaa vain yritystä, vaan myös hallituksen ja poliisin”, he huomauttivat.

”On tärkeää rakentaa kansainvälistä solidaarisuutta”, korosti Chris Smalls ja totesi, että yhtiöllä on yli 1,5 miljoonaa työntekijää ympäri maailmaa. ”Yhdessä voimme voittaa Amazonin ”, lisäsi Derrick Palmer.

Artikkeli perustuu Rizospastis -lehden uutisiin ja yhdysvaltalaisiin tietolähteisiin.

Käännös Kaisa Laine

Työkansan Sanomat 8/2023

Yhdysvallat ja nouseva ammattiliittotoiminta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.