Hoitajien ammattiliitot Tehy ja Super hylkäsivät keskiviikkona 11.5. valtion ja kuntien etuja ajaneen sovittelulautakunnan palkkoja ja muita työehtoja koskevan esityksen. Osa kunta-alan järjestöistä olisi hyväksynyt esityksen.

Sovittelulautakunnan puheenjohtajana toimi Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) virkamies Elina Pylkkänen. Lautakunnan esitys oli kolmivuotinen. Sen mukaan kunta-alan tämän vuoden palkkoja olisi korotettu 2,5 prosentilla.

Esityksen yhtenä osana oli vuoden 2023 alusta alkanut viisivuotinen palkkaohjelma, jonka mukaan alan palkkoja olisi vuosittain korotettu 1 prosentilla yli ”yleisen linjan”. Kukaan ei tosin tällä hetkellä tiedä, mitä ”yleinen linja” on lähivuosina.

Jo nyt on tiedossa, että em. palkankorotuksilla kaikkien työntekijöiden reaaliansiot ja ostovoima alenisivat nopeasti korkean inflaation takia.

Tehy ja Super jatkavat työtaisteluaan jatkamalla joukkoirtisanomisten valmistelua.

ICT-ala lakossa

Muitakin työtaisteluja on parhaillaan käynnissä. Ammattiliitto Prohon kuuluvat Ict-alan työntekijät jatkavat lakkoaan. Työriidan sovittelua jatketaan seuraavan kerran 18.5.

ICT-alan sopimuksen piirissä on noin 12 000 työntekijää ja lakko koskee kaikkia teleoperaattoreita, verkonrakennusyhtiöitä ja niiden alihankkijayrityksiä. Alan työehtosopimusneuvotteluja on käyty joulukuusta lähtien. Sopimus päättyi helmikuun lopussa.   

Työtaistelut jatkuvat Suomessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.